Begin bij Ternat

Begin bij Ternat

Ternat is mijn thuis. Ik ben geboren en getogen in Sint-Katherina- Lombeek; ik leerde lezen en schrijven op de Meersstraat en op de speelplaats van diezelfde school zong ik op zondag het openingslied bij de Chiro.

Ik ben trots op ons Ternat en fier om mezelf Ternattenaar te kunnen noemen. Maar we staan samen voor een heuse uitdaging: Naast the war on drugs lijkt the war on plastics steeds actueler te worden, en deze strijd moeten we samen zien te winnen.
Je kan de filmpjes haast niet bijhouden: een vis die gevangen zit in een petfles, een zeepaardje dat zich aan een wattenstaafje vastklampt of een schildpad met een plastic rietje in zijn neus, … Plastic is een universeel probleem. Al gaan we fatsoenlijk om met ons huisvuil, meer dan 85% van het afval dat in zee en op het strand aangetroffen wordt, is van plastic.

Persoonlijk stond ik er niet echt bij stil dat we zoveel plastic gebruiken en welke verschrikkelijke gevolgen dit met zich meebrengt. Het is mijn zus die me er blijft attent op maken én zelf een voorbeeld is van hoe het anders kan; van hoe we op een meer ecologische manier kunnen leven. Wat opvalt is dat het de kleine dingen in het dagelijks leven zijn, die een groot verschil kunnen maken. Haar spontaan protest tegen een plastic rietje in haar cocktail zet zo wel aan tot denken. Die kleine rebelse acties om de wereld te veranderen, en daarbij beginnen bij jezelf, zijn bewonderenswaardig.

Ik ben ervan overtuigd dat we niet genoeg stilstaan bij de hoeveelheid plastic dat we gebruiken. Het begint ons stilaan te lukken om met een herbruikbare tas naar de winkel te trekken, maar wat met alle koekjes die apart verpakt zijn? Of de plastic zakjes die we gebruiken om de groenten te wegen? Of de kleine potjes mayonaise op een eetfestijn?

Want als we zwerfvuil uit onze natuur willen bannen, als we de vissen in onze rivieren en oceanen gezond willen houden en daardoor zelf geen microplastic meer hoeven te eten, zullen we iéts moeten ondernemen.

Ternat is mijn thuis en dus de basis om die verandering in gang te zetten. Het wordt, ook voor mij, een hele uitdaging. Moet ik mijn fles Spa nu laten vallen? Geen rietjes meer voor mij, geen plastic zakjes meer bij groenten en fruit maar samen op zoek naar een alternatief. Samen wordt het beter! Samen op weg naar een plasticvrij Ternat.Reacties (2)