Die leuke projecten vind je vandaag (nog) niet in Ternat!

Ik woon graag in Ternat. Ik wil er blijven wonen. Maar ik stel vast dat het vinden van een geschikte woning geen gemakkelijke zoektocht is. En goedkoop is het ook al niet, vele leeftijdsgenoten wijken uit naar buurgemeenten waar het net iets goedkoper is. Ik ben vastberaden en wil niet wijken, ik blijf hier wonen. Het is hier plezant!

Ik heb al aardig wat tijd gespendeerd aan mijn zoektocht, en hier en daar kom je wel eens iets interessant tegen, maar je loopt dikwijls snel tegen je limieten aan. Soms is het gewoon financieel niet haalbaar en soms is er nog teveel werk aan na de aankoop. Dan helpt het uiteraard als je wat handig bent, dat ben ik helaas niet. Ik heb wel eens wat beton gegoten en een gyproc-plaat tegen de muur gevezen, maar daar blijft het bij, en die gyproc-plaat hing dan nog niet eens recht. Stel je voor dat ik aan een verbouwing begin, daar gaan ze van ver naar komen kijken.

Je begint dus naar alternatieven te zoeken en dan kom je enkele leuke woonprojecten tegen in andere gemeenten, zelfs in andere landen. Het is me ondertussen, door al het opzoekwerk, wel duidelijk dat we in de toekomst allemaal wat korter bij mekaar, wat kleiner en met meer gemeenschappelijk groen moeten gaan bouwen. En meer in de hoogte, plaats genoeg en zo bewaar je het groen. In ons dorp horen geen wolkenkrabbers thuis maar een extra bouwlaag in de kernen zorgt voor meer woongelegenheid en brengt meer mensen dicht bij mekaar, bij de winkels en het openbaar vervoer. Een duidelijke visie van de Vlaamse bouwmeester waar we vandaag in Ternat (nog) geen rekening mee houden. De nieuwbouwprojecten in onze gemeente zijn vandaag van een andere orde, sommigen bouwpromotoren geven zelf toe dat ze mikken op de generatie die zijn villa verkoopt om meer in het centrum te gaan wonen, en dus een groot budget heeft. Geen slechte gedachtengang, maar met deze prijzen sluit je een heel grote groep uit, die luxe hebben de bouwpromotoren vandaag.

Die leuke projecten vind je vandaag (nog) niet in Ternat. En daarom deze gekke gedachtengang: de gemeente wordt zelf bouwheer. Eentje die aan haar bevolking, duurzaamheid en de natuur denkt en niet in eerste instantie aan de portefeuille. Talent en knowhow genoeg in onze gemeente om een visie op lange termijn uit te stippelen en die ook in eigen beheer te gaan ontwikkelen. Een uitdaging, een fantastisch project lijkt mij.

De betonstop komt eraan in 2040. Dat lijkt nog een eeuwigheid, maar zoals het cliché zegt, de tijd gaat snel. Tijd om in gang te schieten en het initiatief in eigen handen te nemen. Liever vandaag dan morgen.Reacties (2)