Er is niet minder maar meer politiek nodig. DAVID EVENEPOEL

Waarom kies ik op zondag 14 oktober resoluut voor het burgerinitiatief High Five en dus ook voor de politieke lijst van Voor Ternat? Waarom maak ik mij daar de laatste tijd zo druk over? Waarom vragen mijn vier kinderen zich af waarmee hun vader nu weeral bezig is… en af en toe zelfs met een roze strik of een opzichtig roze T-shirt rondloopt?

Het is simpel: wij zijn veruit het sterkste politieke project in Ternat. Straffe taal? Ik verklaar mij nader: vooraleerst, wij zijn geen links noch rechts… ik ben ervan overtuigd dat de mensen de pingpong-wedstrijdjes tussen links en rechts kotsbeu zijn. De strijd om empathie en onverschilligheid werkt polariserend: links verwijt rechts onverschilligheid, rechts verwijt links van teveel empathie. Zucht! Populisten aan beide kanten zaaien angst waardoor het wantrouwen in de wereld groeit en de redelijkheid gaandeweg zoek is geraakt. Diepe zucht! Laat ons elkaar opnieuw ernstig nemen, naar elkaar luisteren en samen op zoek gaan naar redelijkheid, gezond verstand en samen vooral alle burgers centraal stellen.

Iedereen is welkom, ook vreemde vogels.

In een open en vrije ruimte kan je soms vreemde vogels (o.a. met een andere mening) spotten. Dat heeft vaak moeilijke consequenties en vergt vooral veel energie om met elkaar in dialoog te blijven gaan. Deze openheid en filosofie vind ik terug bij de organisatie van het burgerinitiatief High Five en is dit bijgevolg de absolute sterkte van het open politieke project Voor Ternat. Dialoog, samenleven en politiek gebaseerd op vrijheid, gelijkheid en wederkerigheid is dus vaak erg lastig doch is er geen beter alternatief, aldus Patrick Loobuyck. Of gaan we vreemde vogels met een andere mening uitsluiten?

Het gaat toch beter met de wereld dan we denken.

Wij willen op een positieve en zelfs rooskleurige manier aan politiek doen. Naïef? Wie gaat er mij tegenhouden om dromend naar de toekomst te kijken? Wij halen het beste uit de politiek omdat wij, in alle openheid, burgers van alle strekkingen uitnodigen, laten meedenken en samen oplossingen zoeken voor Ternat. Wees maar zeker: het gaat goed met Ternat en de burgers zullen de gemeente gaandeweg sterker maken. Participatieve democratie heet dat tegenwoordig… ik zie het en ik voel het: het burgerinitiatief in Ternat is vertrokken en deze trein rijdt zeker ook voorbij de gemeenteraadsverkiezingen. Reken daar maar op en spreek er mij persoonlijk op aan mocht het tegendeel waar zijn.

Burgerparticipatie is doen: de manier waarop men iets bereikt, is minstens zo belangrijk als het resultaat op zich. Meerdere dromende burgers in Ternat staken het voorbije jaar (tien woensdagen) reeds hun handen uit de mouwen, dachten op lange termijn (lees opnieuw: verder dan de volgende verkiezingen) en werkten samen aan oplossingen voor een sterkere gemeente. Daar gaat het over: de burger is veeleisender geworden, wil mee beslissen en meewerken aan zijn buurt en zijn eigen gemeente. Omdat mee kunnen beslissen de geloofwaardigheid en de weerbaarheid van een lokale democratie voedt. Doe jij nu ook mee? Jij bent toch ook veeleisend? Of blijf je kneuterig zitten in je huisje, tuintje… en uitsluitend om de zes jaar een bolletje gaan inkleuren?

Stemmen is dus niet genoeg! Mijn oproep: burgers, “engagez-vous!” Ternat ligt ons nauw aan het hart en dus te belangrijk om het alleen aan politici over te laten. Wij zijn trouwens niet alleen: burgers beginnen zich overal ter wereld te verenigingen, dus ook in Ternat. Als een soort van geweldloos verzet tegen berusting en machteloosheid. Denk bijvoorbeeld aan de Curieuze Neuzen, het grootste burgeronderzoek naar de luchtkwaliteit in Vlaanderen: gezonde lucht is van iedereen… niet alleen van politiekers! Zoals elektriciteit er altijd voor iedereen moet zijn. Geen nood, de burgers zullen wel samenwerken voor een meer duurzame wereld. Luc Huyse zegt het eigenlijk al langer: de verkozen politici staan hedendaags niet meer in het commandocentrum van de samenleving, het vreemde is echter dat zovelen dat blijven ontkennen. Zoals anderen de opwarming van de aarde ontkennen. Politici erkennen natuurlijk niet graag dat ze maar in derde provinciale spelen. Alle dromende burgers en ik staan alvast klaar om samen te werken met de beleidsmakers en in de lokale democratie een klasse hoger te gaan spelen. Doe jij ook nu eindelijk ook mee? Waar droom jij van?

Er is dus niet minder maar meer politiek nodig.

Mijn boodschap aan de dromende burgers van Ternat: breng het hoofd en het hart bij elkaar, verenig u en laat uw stem horen om je buurt en je gemeente van binnenuit mooier te maken.

Tot slot, een boodschap aan mijn kinderen: je dromende vader heeft aan jullie gedacht toen ik steeds afwezig was.

DavidReacties (2)