Peter & Peter

Peter&Peter

Diep onder de indruk. Dat zijn zowat de eerste woorden die ik overhoud aan het gesprek, het interview met Prof. Dr. Peter Adriaenssens, DE autoriteit op het vlak van kinderpsychiatrie. We ontmoetten Dhr. Adriaenssens, die we met de (prachtige) voornaam mochten aanspreken, in het centrum voor Kindermishandeling te Leuven. Mogelijks was het voor hem al een zware dagtaak geweest ; met een onderwerp als kinderpsychiatrie als ‘core-business’ en toendertijd een 35° hitte, zou je al kunnen verwachten dat er tegen 17u al wat energie verbruikt is. Doch, niets was minder waar : Peter vertelt (altijd) heel gedreven, to the point en er altijd “boenk op”. Indrukwekkend hoe deze charismatische mens een wandelende encyclopedie is die in gewone mensentaal haarfijn uitlegt hoe onze maatschappij in mekaar steekt en waar het naartoe gaat... en nog straffer, hij toont je mogelijkheden hoe je hierin zelf je weg kan lopen. Je hebt de keuze om verschillende paden te bewandelen, doch er is maar 1 pad dat voor jou is voorbestemd. Peter Adriaenssens is een inspiratiebron en een grote energieleverancier voor mezelf en bij uitbreiding ons burgerinitiatief voor Ternat.

Het interview verschijnt nu (gedeeltelijk) op Voor Ternat en je mag het uiteraard eens bekijken en tot jou laten komen. Geloof me, het is niet zomaar op een “roze wolk” lopen en zweverig gedoe zonder ruggengraat ; nee hoe het burgerinitiatief High Five op dit moment al is, is een antwoord op de maatschappij die in verandering is en is een format waar een meer dan verdienstelijke poging ondernomen wordt om verbonden, samen vooruit te geraken in een nieuwe cultuur. En dat is de boodschap van Prof. Dr. Adriaenssens, die het zichzelf toewenst om ook in z’n eigen stad ooit van een burgerinitiatief te mogen genieten.

Jeugd, onze kinderen ... ze zijn misschien het meest waardevol en dat in 2 richtingen: zowel wat we’r van krijgen als wat we ze willen (mee)geven. Adriaenssens is één van de best geplaatsten om hierover meningen te formuleren en geeft de suggestie om jeugd, kinderen (in onze gemeente) een forum te geven, een omgeving te faciliteren waar zij zelfregulerend zijn en zelf, samen, verbonden, initiatief nemen om zaken te doen of te organiseren. Laat jeugd in hun waarde en laat ze die waarden zelf samen ontdekken en bescherm dit geheel met een ouderlijke generatie. Jeugdbewegingen zijn hier al een prachtig voorbeeld van. Op kamp leeft iedereen samen ; van de kleinste kapoen tot de grootste gids voel je samenhorigheid, plezier, samenwerking. Geweldig toch!

Je kan hier als het ware al spreken van een “jong High Five” op het format, het idee, het elan dat vandaag al zijn nut bewijst in het Ternats Burgerinitiatief High Five.

Stof om over na te denken... hoewel, DOEN lijkt me nog eerder het beste plan te zijn, niet? JONG HIGH FIVE, ... #U2?Reacties (2)