Gezien in... Nancy

Goede ideeën vind je overal. Elke week posten we hier ter inspiratie zo een goed idee dat we elders oppikten.

Van zodra we in Nancy aanlanden merken we: er is iets met deze stad. Of heeft u al vaak een jonge bedelaar een boek zien lezen voor de deur van de plaatselijke bakker? Oudere buurtbewoners geven hem zonder uitzondering wat munten waarop hij met een hyper-beleefd “Merci madame, je vous souhaite une très belle journée,” repliceert. Iedereen gaat hier vriendelijk en uiterst respectvol met elkaar om.

Wat later zien we diezelfde jongeman een nieuw boek uit de ruilbibliotheek kiezen. De ‘arbre à livres’ is op het eerste gezicht gewoon een openbare boekenkast maar vanop het terras vlakbij kunnen we gadeslaan hoe het leven zich rond dat boekenrek afspeelt. Het is een plek waar mensen van allerlei slag elkaar ontmoeten, waar oudere bewoners nieuwkomers spontaan Franse les geven en mensen elkaar vooruithelpen met keukengerei of een pot confiture.

Op die ene dag dat we in de stad zijn zien we nog meer verrassend eenvoudige ingrepen die voor een positieve dynamiek zorgen. Van de lange banken op de Place Stanislas, over de kraantjes met gratis drinkwater en de papieren boodschappentassen in elke lokale winkel tot het pianoconcert in de parkkiosk of de sociale kruidenier.

De plaatselijke munt waarmee je in het lokaal restaurantje kan betalen is volgens de uitbaatster een voltreffer. Dat het eethuis nu enkel met lokale groenten en fruit werkt is het gevolg van de invoering van die munt. “Hoe je die Florain kan verdienen,” vraag ik. “Enkel door euro’s te wisselen in een van de plaatselijke wisselkantoren.” Dat het ook als aanmoediging zou kunnen dienen, vindt ze een excellent idee want “Mensen onderhouden hier bijvoorbeeld hun buurtpark. Er is soms wel wat te doen over het feit dat dat eigenlijk de taak van de stad is. Een aanmoediging in Florain is misschien een mooie tussenweg.”

Thuisgekomen snuister ik wat op de site van Nancy en vind er een schat aan interessante manieren om het samenleven te verbeteren. Ter gelegenheid van de hittegolf zijn de fonteintjes met gratis drinkwater in kaart gebracht. Nancy heeft een ambitieus ecologisch transitieplan. En op het sociale luik van de site maant de stad bewoners aan elkaar te respecteren. ‘Probeer het met een vriendelijk woord, een uitgestoken hand,’ De Nanciens nemen het blijkbaar ter harte.

Meer lezen: https://www.nancy.fr/

*Ook een goed idee mee naar huis gebracht? Post je foto en bedenkingen in de commentaren.Reacties (2)