Springt u met me mee?

Springt u met me mee voor de toekomst van Ternat?

Staat u even stil bij één van onze blogs alvorens u verder swipet naar de volgende site op uw tablet? Als ik het zo schrijf: niet minder dan vier termen in één zin die bij elk van ons 15 jaar geleden een “Heu? Wat? Iemand met een klein hoekske af misschien?” hadden opgeroepen. Vandaag courant woordgebruik.

De wereld verandert, onze omgeving evolueert, digitaliseert. Oei, paniek, ik kan niet meer volgen! Neen, u zal altijd kunnen volgen in de mate waarin u wilt volgen. Waarom? Omdat mensen altijd mensen zullen blijven. Ondanks het feit dat onze telefoon 25j. terug een draaischijf en een draad had en we hem vandaag amper terugvinden in onze handtas en sommigen zowaar hun bril moeten opzetten om een nummer te vormen (ja, juist, ook ergens in die handtas… meteen een verklaring voor de steeds groter wordende handtassen) krijgen we niet plots 3 armen, 4 benen en 2 hoofden, gelukkig maar! Ook de politiek evolueert. Als u op de browser van uw computer of smartphone (daar gaan we weer… de zoekfunctie dus, een gewoon woordenboek mag ook, niks mis mee) intypt: “politiek – betekenis” dan vind je daar minimaal 17 betekenissen, de meeste in de richting van “alles wat te maken heeft met het bestuur”. Bestuur van wat? Van samenlevingen allerhande, van mensen dus. Eén betekenis trok mijn aandacht: “De noden en behoeften van alle burgers beschermen en/of uitbreiden door en in overleg”. Voilà, hét bewijs: we hebben met Voor Ternat niets nieuws uitgevonden, deze definitie van politiek bestond al. Plagiaat dan? Neen hoor: niemand heeft immers tot nog toe in Ternat het lef gehad deze invulling echt na te streven. En daarmee ben ik nu eindelijk waar ik wil zijn: u uitleggen waarom een doorsnee inwoonster van Ternat nu plots in “dé Politiek” stapt. Ik had er tot een jaar geleden eigenlijk nog niet zo veel bij stilgestaan. Afkomstig van Schepdaal, kende ik aanvankelijk niet veel volk, op de directe buren in de Nieuwbaan na dan. Het leven heeft echter niet stil gestaan sinds mijn inwijking in 1996. Tijd vliegt als ge u amuseert, en dat kan ik alleen maar beamen. Ondanks het feit dat ik in mijn hoofd nog altijd het 22-jarige meisje ben dat haar Lombeeks lief volgde, ben ik intussen dubbel zo oud en 20 jaar met dat lief getrouwd. Straffer nog, we hebben ook 3 geboren & getogen Lombeekse kinderen en ons Lombeeks huis al 2 keer verbouwd. Waar wil ik naartoe? Het leven is druk als je aan de weg timmert, en beetje bij beetje kruipt ook de gemeenschap je leven binnen. Het begon op café, vrijdagavonden achter mekaar doorgebracht met de vrienden in de toenmalige Set-up. Trouwen, eerste kind, kinderopvang. Fantastische crèche trouwens in Ternat, het Zonnetje. Ik heb ze tussen kind twee en kind drie weten verhuizen (verandering, ingrijpend!) maar de warme mensen bleven dezelfde. Onze kinderen gaan nog altijd spontaan dag zeggen als ze de lieve verzorgsters van weleer tegenkomen in de supermarkt. Volgende stap: naar school. Ok, welke school? Die waarvan de mensen zeggen dat ze het belang van het kind (de kleine burger, letterlijk dan) hoog in het vaandel dragen. Omdat iedereen wilt dat zijn kinderen het goed hebben op school, hebben we ook jaren meegewerkt in het oudercomité, tot ons professionele leven in combinatie met een groot gezin het niet meer toeliet. Ondertussen zijn we een paar jaar verder en zijn ze alledrie lid van de muziekschool, de dansstudio, Noisegate, kortom: die tieners kennen heel hun generatie. En dan, net op het moment dat de troepen een (klein, maar alle begin is moeilijk…) beetje hun plan beginnen trekken, ontstaat er in die warme gemeenschap een burgerplatform en vertelt één van je vrienden op een warme zomeravond (ze waren iets minder talrijk maar ze waren er ook in 2017) dat dit initiatief ook borrelt in Ternat. Het initiatief stemde mij tot nadenken (opgelet, hier word ik bloedserieus). Ik vond politiek altijd een wat negatieve connotatie hebben. Ergens deed het mij altijd denken aan macht, geld, postjes, eigenbelang… niet meteen de mooiste woorden. In mijn logica klopt dat ook niet: politiek is voor mij de definitie hierboven beschreven. En laat dat nu net datgene zijn waarmee Voor Ternat wil uitpakken: “de noden en behoeften van alle burgers beschermen en/of uitbreiden door en in overleg”.
Ik hoor u al denken: “Dat bestaat niet!” U heeft gelijk, het bestaat nóg niet, maar geef ons de kans om het oprecht te implementeren na 14 oktober. Waarom zou u op mij stemmen? Omdat ik met een open geest mijn ervaring als people manager in de privé wil aanwenden voor mijn en uw toekomst. Hoezo? Mijn professionele carrière is halfweg, maar ik hoop nog veel langer dan dat in Ternat te blijven wonen en leven. En dan vind ik het tijd om iets terug te doen voor deze mooie gemeente, mijn steentje bij te dragen aan het Ternat van morgen, als ambassadeur van de burger Voor Ternat.

Groetjes, AnReacties (2)