The war on Drugs !

Antwerpen gaat de strijd aan tegen de cocaïne-handel in de haven, ‘the war on drugs’ is niet meer weg te denken uit het nieuws. Geen slecht idee me dunkt, je geraakt er dezer dagen makkelijker aan dan aan tickets voor Tomorrowland. En je hoeft je ook al niet op voorhand te registreren, hier en daar duwen ze het bijna door je neus. Misschien moet daar inderdaad wel eens een lijn onder getrokken worden. Ben je mee?

We moeten nu ook niet de schoolmeester gaan uithangen, we zijn allemaal niet heiliger dan de paus. Maar wat sensibiliseren, al is dat eigenlijk een vies woord, kan toch nooit kwaad? Alcohol blijft natuurlijk de koploper, daar zondigen velen, mezelf incluis, ook wel eens tegen. Daar wordt ook al heel wat rond gedaan naar verschillende doel- en leeftijdsgroepen toe. En terecht.

De opmars van de Colombiaanse suiker is dus nog moeilijk te stuiten. Men probeert nu het probleem aan de basis op grote schaal aan te pakken, maar dat wil niet zeggen dat wij lokaal bij de pakken moeten blijven zitten en op onze lauweren kunnen rusten. Een mens staat er van versteld tot in welke kringen dit goedje is ingeburgerd.

Het is en blijft in eerste instantie illegaal. Maar veel belangrijker: we moeten de mensen, en misschien wel in het bijzonder de jeugd, ervan op de hoogte brengen welke gigantische risico’s eraan verbonden zijn. Aangezien het allemaal in het illegaal circuit rondgaat zit er ook zeer gevaarlijk spul tussen. De verkopers zijn ook niet Jef en Maria van het winkeltje om de hoek, maar dealers die vaak brol verkopen om grotere winsten te genereren. Gevaarlijk spul waar we te weinig over weten en waar we, met de expansie ervan in het achterhoofd, dringend meer over moeten informeren. En waarschijnlijk ook wel meer tegen optreden. Of moeten we het uit de illegaliteit halen? Daar kunnen we ook een boompje over opzetten.

Werk aan de winkel.Reacties (2)