Voluit voor de nieuwe politiek

Opkomen bij de verkiezingen? Een jaar geleden had ik nog Johnny Cash-gewijs gezworen: ‘It Ain’t me Babe’. Vandaag geloof ik in een nieuwe burgerpolitiek.

Op een politieke lijst staan? Ik zou het nooit meer doen. Mijn kinderen, vrienden en collega’s wisten beter. Het bloed zou kruipen waar het niet gaan kan. Leerlingenparlement, jeugdraad, sociale raad aan de unief, Milieu Overleg en het prille GRAS: het patroon is duidelijk. Overleggen en discussiëren, nadenken over hoe het beter kan, samen knopen doorhakken, standpunten formuleren: ik doe dat gewoon graag.

En toch heb ik me de afgelopen 20 jaar amper met politiek ingelaten. Daar zijn verschillende redenen voor maar de belangrijkste is toch: de manier waarop er aan politiek werd gedaan. Stellingenoorlogen, ruzie om postjes, partijpolitieke spelletjes: het is zelden constructief en nooit leuk.

Maar moet het er zo aan toegaan? Ik vind van niet. En ik ben niet de enige. Met een paar gelijkgestemden staken we de koppen bijeen en dachten na over hoe we burger en politiek dichter bij elkaar konden brengen. Burgerinitiatief High Five was geboren en viel in goede aarde. Gaandeweg gaven we de nieuwe politieke cultuur vorm. En die bleek wonderwel bij mij te passen.

Samen voor één doel - Gedaan met de stellingenoorlog. Er is maar één doel: een beter Ternat. Zou het niet mooi zijn als burgers, ambtenaren en politici maar ook politici van verschillende kleuren zoeken naar gemeenschappelijke grond. Niet de verschillen maar wat ons bindt, is belangrijk.

Jouw gedacht telt! - Burgers kunnen echt deelnemen aan het beleid. De zoektocht naar ‘hoe’ dat precies in zijn werk zou kunnen gaan heeft ons ettelijke maanden beziggehouden en we zijn er nog niet helemaal. Maar in ieder geval is nu wel heel duidelijk dat het geen burgerparticipatie-light wordt.

Denken op lange termijn - Het is een van mijn stokpaardjes: je hebt een langetermijnvisie nodig om dag na dag de juiste beslissingen te nemen. Zomaar wat doen zonder een toekomstvisie, dat is gewoon niet efficiënt(jaaha, ik hou van plannen, orde en structuur). ‘Denken op lange termijn’ is een van de speerpunten van Voor Ternat.

Vrij denken - Voor Ternat moet geen van bovenaf opgelegde partijlijn volgen. Dat maakt het gemakkelijker om tot gedeelde en creatieve oplossingen te komen. Een ideologie is soms gewoon te eng, partijpolitiek beknot de vrijheid. Mijn hart ligt bij een sociale en duurzame toekomst maar ik ben blij dat ik daarvoor geen partijlijn hoef te volgen.

Positieve aanpak - En dan was er de positieve sfeer die rond heel dit project hangt. Ook dat past bij hoe ik zelf het liefst werk: denken vanuit oplossingen, aanpakken. Niet naïef positief wel strijdlustig en gedreven.

Daarom: voluit voor Ternat met Voor TernatReacties (2)