“Voor Ternat” hét medicijn tegen een burn-out?

Het artikel “jong en opgebrand” verscheen recent in het weekblad HUMO. Dit artikel zette mij, en waarschijnlijk heel veel anderen, aan het denken. Het artikel start met hallucinante cijfers: één op vijf werkende Vlamingen krijgt ooit te kampen met een burn-out. Deze werden, tot voor kort, vooral gelinkt aan mensen waar het einde van de carrière in zicht is. Maar niets is minder waar! Ook tieners en twintigers krijgen steeds meer de diagnose van burn-out te horen.

Maar wat is dat nu precies een burn-out? Om een zo goed mogelijk antwoord op deze vraag te vinden ging ik langs bij professor Bedrijfspsychologie Sara De Gieter, een inwoner van Ternat.

Het woord “burn-out” geeft eigenlijk al veel van de betekenis weg. Wanneer je een burn-out hebt, is de energie in je hersenen op, je bent dus letterlijk opgebrand. Een niet zo leuke gedachte, die we aan de hand van enkele tips makkelijker zouden kunnen vermijden.

Bijvoorbeeld ontspanning blijkt erg belangrijk. Ook momenten waarop je duidelijk tot rust kan komen en je werk kan vergeten zijn cruciaal. Allemaal dingen waar ook je gemeente en het bestuur aan kan bijdragen.

Hoe dan? Wel, hier kunnen burgers en bestuur alweer hand in hand gaan. Door een breed en aantrekkelijk vrijetijdsaanbod in je gemeente zal je sneller geneigd zijn je werk eens links te laten liggen en wat ontspanning op te zoeken. Maar ook activiteiten door burgers zelf georganiseerd, zoals buurt initiatieven kunnen energie geven. Hier helpen burgers elkaar en kunnen ze zaken samen organiseren en zo de stress van zich laten afvallen.

In dat verband roep ik ook op om eens te kijken naar alle goede dingen in de gemeente Ternat zoals het nieuw administratief centrum, het nieuwe sportcentrum en zo veel meer! Als het bestuur voelt dat burgers blij zijn met dit alles, zal de motivatie om hier samen verder aan te werken alleen maar groter worden. Zo kan het bestuur aldus constructief bijdragen aan de psychische gezondheid van al haar inwoners.Reacties (2)